Friinsikt.se

Fiatvalutorna jmf. guld

Fram till 1971 så var kronan (liksom dollarn) knuten till guld. Därefter skiljdes de åt och kronan gick från att definitionsmässigt vara pengar till att bli en s.k. fiat-valuta. Därefter har både kronan och dollarn tappat ungefär 98% av sin köpkraft jmf. guld genom en kontinuerlig inflationsprocess.

Pengar har definitionsmässigt sett ett inneboende substansvärde i sig själv. Valutor, däremot, utgör enbart kredit. Dvs. staterna agerar kreditgivare och när vi utbyter dollar eller SEK med varandra så byter vi själva verket statens skuldebrev. Värdet på skuldebreven beror på kreditgivarens kreditvärdighet. Ju högre skuldsättning kreditgivaren har desto mindre blir skuldebreven värda = inflation. Inflation handlar inte om att varor och tjänster blir dyrare, den handlar om att kreditgivarens kreditvärdighet minskar! När pengar tidigare var kopplade till guld var priser mycket mer stabila!

Vi är vana (eller indoktrinerade?) att värdera guld uttryckt i kronor eller dollar. Men är inte det omvända mer korrekt? Eftersom det snarare är valutornas köpkraft som varierar så är det mer korrekt att värdera valutorna uttryckt i gram guld. År 2000 fick man 12 gram guld för 1000kr, idag får man bara 1,2 gram! Om guldpriset noteras på ”all time high” gentemot dollarn så är en mer korrekt beskrivning att det är dollarn som noteras på ”all time low” gentemot guldet. Guldet är det mest absoluta värdet vi har så därför är det främst valutorna som varierar i värde och inte guldet. Inflationsprocessen fortsätter och människor accepterar villigt den extra skatt som det i praktiken innebär och man tror blint på valutornas funktion trots den urusla historiken. Dollarn är visserligen kungen… men bara bland råttorna!

Om en valutas köpkraft har minskat med 98% så är det ju inget annat än en krasch, men med ett utdraget förlopp. Det är inget som tyder på att denna pågående krasch kommer upphöra framöver eftersom skuldsättningsnivåerna ökar. Förr eller senare kommer systemet att upphöra att fungera och det kommer innebära en smärtsam övergång till ett nytt system…

Inom BRICS har man förstått detta och diskuterar att införa en gemensam handelsvaluta som är knuten till guld. BRICS eventuella nya valuta ”The Unit” kommer, enligt den rapport jag läst, vara till 40% kopplad till guld. Resterande 60% blir kopplad till en korg av de olika BRICS ländernas existerande valutor. The Unit kommer alltså inte utgöra en fullgod koppling till guld. Men en ny handelsvaluta inom BRICS kommer innebära att dollarn alltmer tappar sin status som reservvaluta. En minskad efterfrågan på dollar kommer innebära ett sänkt värde = inflation. Dessutom kommer de som lånar ut pengar till USA genom obligationsköp framöver kräva högre ränta pga den ökade statsskulden. Det i sin tur kommer medföra att man inte kommer kunna styra räntan enbart mot inflationen.

Dollarn kommer alltså successivt att förlora sin status som reservvaluta och så småningom kommer den, i takt med att USAs statsskuld ökar, troligen att kollapsa. Det kommer i så fall i sin tur leda till en omfattande finanskris. Finanskrisen 2008 var det nära men då sköts allt framåt genom att man tryckte mer valuta. Sedan dess har skuldnivåerna ökat rejält i västvärlden och närmar sig kritiska nivåer, särskilt i USA. Vi lever i finansialiserade ekonomier av korthuskarraktär där risken är stor att det hela kollapsar.

Naturligtvis går det inte säga om och när detta scenario spelar ut men risken är stor eftersom systemet är som ett pågående kedjebrev – mängden skuld måste öka – räntekostnaden betalas med nya lån…

Det kan vara läge att personligen vakna upp och förbereda sig genom att fundera igenom sin situation. Några frågor att ställa sig:

– Är det bra att ha valuta i en tid då det blir en återgång till riktiga pengar?
– Vilken typ av tillgångar bör jag ha som inte innebär en motpartsrisk?
– Hur påverkar det mig om min bank går i konkurs och bankens fordringsägare kräver in säkerheter genom bankens tillgångar?
– Är det bra att ha valuta på ett sparkonto? Vad är bankgarantin värd om kronan rasar i värde? Vad händer med mitt bostadslån och min bostad?
– Om min aktiemäklare går i konkurs hur påverkar det mina innehav i fonder och aktier? Har jag verkligen riktig äganderätt till dessa innehav eller bara en ”security entitlement”? Ingår innehaven i själva verket i en stor pool av säkerheter som kan tas ifrån mig? (Se thegreattaking.com)

Lycka till!

 

Leave a Reply